LMBTQ-KERESZTÉNY PÁRBESZÉD MŰHELY

Zárás és új utak

2017. január 12. - Parbeszedmuhely

Kedves Olvasóink,

itt láthattok egy videót a projekt két zárórendezvényéről:

http://www.melegvagyok.hu/videoblog/159-lmbtq-kereszteny-konyvbemutato

A munka megy tovább, és aki követné, itt tegye: 

https://www.facebook.com/parbeszedmuhely/

 

Projektzárás, új évindítás!

Decemberben lezárult a Szimpozion Egyesület LMBTQ-Keresztény Párbeszéd Műhely elnevezésű projektje, de a párbeszéd folyik tovább. Nézzünk most előre, 2017-re!

A záróbeszélgetésen részt vettek a projekt munkatársai, lelkészek, teológusok, valamint a Keresztények a Melegekért csoport képviselője.

És amire jutottunk annak kapcsán, hogy mit lehetne, mit lenne érdemes tenni a jövőben:

* a fiatalokat érdemes megcélozni (számukra már elfogadottabb tény, hogy vannak lmbtqi emberek);

* üzenet: a másikban egyszerűen az embert látni;

* fontos tartani a kapcsolatot a működő, a témára nyitott blogokkal, weboldalakkal;

* fontos megjelenni más, nem egyházi felületeken is;

* kulturális programok szervezése: keresztény témával, lmbt-inkluzivitással;

* a vitakultúra javítása általában (pl. a Tükör által esteken lesznek (részben) vonatkozó témájú beszélgetések);

* progresszív nyugati teológia magyarra fordítása;

* a Keresztények a Melegekért 2017 elején egy vidéki városban: traumatikus helyzet kibeszélése és rendezése;

* a KerMel meghívása teológushallgatókhoz, hittudományi egyetemekre;

* karitász: segítség rászorulóknak;

* Szimpozion: a Melegség és Megismerés programban részt vesznek a Párbeszéd Műhelyben résztvevő (hívő) képzők is, ők szívesen mennek egyházi iskolákba, + tanároknak, pedagógushallgatóknak is képzést tartani.

Szolidaritás az interszex emberekkel: nem csak november 8-án

Tegnap, november 8-án volt az interszex szolidaritás világnapja. Azon gondolkodtam, hogy a gyerekek testének műtéti beavatkozásokkal, beleegyezésük nélkül való átszabása, önrendelkezéshez való joguk totális semmibevétele mekkora bűn a teremtett világ rendje ellen...

Sokan talán nem is tudják, mit jelent az interszex kifejezés, amire az LMBTQI „ernyőcsoport” egyik betűje utal: átfogó terminus olyan emberekre, akiknek a nemi jellemzőik kívül esnek a férfiakat és nőket meghatározó kétosztatú rendszeren.

Ez vonaktozhat az elsődleges nemi jellegre: a belső és külső nemi szervekre, szaporítószervekre, hormonszintre és kromoszómákra, vagy a serdülőkorban megjelenő másodlagos nemi jellegre is. (Vagyis testi, biológiai jellemzőkről van szó, nem a nemi identitásról, és nem is az interszex emberek szexuális irányultságáról – ami természetesen sokféle lehet.)

Mivel a világunkat a kétosztatú nemi rendszer határozza meg, az interszex státuszhoz rengeteg stigma, titkolózás és diszkrimináció társul. Az interszexnek született csecsemőket „normalizálni akarják”: gyakran vetik őket alá a nemi szerveiket komoly beavatkozásokkal a normához igazító, az egész további életükre kihatással levő műtéteknek.

Ezekbe természetesen nem tudnak beleegyezni. Ugyanakkor a szüleik sem kapnak megfelelő tájékoztatást. Ráadásul ebben az esetben a szülőknek kell meghozniuk a gyermekük egészségét hosszú távon meghatározó egészségügyi döntéseket, amelyek következtében az interszex embereknek akár egész életükben hormonokat kell szedniük – ahelyett, hogy maguk dönthetnének a saját testükről.

A nyilvánosan üzenő interszex aktivisták célja, hogy elérjék: ne vessenek alá csecsemőket és kisgyermekeket orvosilag nem indokolt műtéteknek, működjenek a stigmatizációt megszüntető tudatosságnövelő programok, és az érintett szülők kapjanak megfelelő segítséget.

2016. október 26-án több ENSZ- és nemzetközi emberi jogi szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy le kell állítani az interszex gyermekek és felnőttek emberi jogait sértő eljárásokat; felszólítják a kormányokat, hogy tiltsák be az érintettek informált beleegyezése nélkül elvégzett, szükségtelen műtéteket és kezeléseket, illetve sterilizációt.

Az interszex gyermekek szüleire gyakran nagy nyomás nehezedik, hogy egyezzenek bele az egészségügyi okokkal nem indokolt műtétekbe és kezelésekbe. Ritkán jutnak megfelelő információhoz az alternatív megoldásokról vagy a szükségtelen orvosi beavatkozások lehetséges negatív következményeiről. Ezeket gyakran semmi más nem indokolja, mint a társadalmi előítéletek, az interszex testhez kapcsolódó stigma, illetve az, hogy a gyermekek nemét mindjárt a születésük után, az anyakönyvezéshez meg kell határozni.

A visszafordíthatatlan kezelések és műtétek számos negatív hatással járhatnak: gyakran okoznak meddőséget, inkontinenciát, vagy a szexuális élet élvezésére való képesség elvesztését. Az interszex emberek sokszor hozzá sem férhetnek egészségügyi irataikhoz vagy eredeti születési anyakönyvi kivonatukhoz.

A szakértők arra szólítják fel az államokat, hogy tartsák tiszteletben az interszex gyermekek és felnőttek autonómiáját, önrendelkezését, valamint jogukat az egészséghez, a testi és lelki integritáshoz, az erőszakmentes élethez. Az interszex gyermekeknek és szüleiknek megfelelő támogatásra és tanácsadásra van szükségük, beleértve a hasonló helyzetben levők támogatását.

Az államok feladata, hogy felhívják a figyelmet az interszex emberek jogaira, hogy védelmet biztosítsanak számukra a hátrányos megkülönböztetés ellen többek között az egészségügy, az oktatás, a munka és a sport területén, illetve a hivatalos iratok kiállításakor is. S foglalkozniuk kell ezeknek az emberijog-sértéseknek az alapvető okaival is: a káros sztereotípiákkal, a stigmatizálással és a patologizálással, és képzéseket nyújtani az egészségügyben és a közigazgatásban dolgozó szakemberek, a törvényhozók, a bírák és minden érintett döntéshozó számára.

Az OII Europe videója: 

Intersex Solidarity Day - 01 from OII Europe on Vimeo.

 

Interszex fiatalok:

 

Stephan Schwarz német evangélikus lelkész előadása a Párbeszéd Műhely keretében

Beszélgetéssorozatunk következő időpontja és helyszíne:

november 6, vasárnap 16:00-19:00
Kalicka Bistro, Budapest, VII. kerület, Rottenbiller u. 32.
 
Vendégelőadónk Stephan Schwarz német evangélikus lelkész lesz. 16 órától tart előadást arról, hogy hogyan változott az elmúlt évtizedekben a németországi egyházak viszonyulása az LMBTQ témához, illetve milyen melegként lelkésznek lenni.

Az előadás angol nyelvű, magyar tolmácsolást biztosítunk.

Beszélgetés Nádasdy Ádámmal a PAX Tv-ben

A Szimpozion Egyesület LMBTQ-Keresztény Párbeszéd Műhelyének október 12-i, Nádasdy Ádám folytatott beszélgetésén készült felvételt a PAX TV HírHarminc című keresztény hitéleti hírmagazinjában osztotta meg; itt megnézhető:
https://www.youtube.com/watch?v=BsovjP_F5u0&feature=youtu.be

Beszélgetés Nádasdy Ádámmal, október 12.

Beszélgetéssorozatunk következő időpontja és helyszíne:
október 12, szerda este, 18:00-20:00
Kalicka Bistro, Budapest, VII. kerület, Rottenbiller u. 32.

Vendégelőadónk Dr. Nádasdy Ádám, nyelvész, költő, műfordító, esszéista, egyetemi tanár, aki nyíltan vállalja melegségét.

Részletek:
http://www.melegvagyok.hu/hiacutereink/beszelgetes-nadasdy-adammal-az-lmbtq-kereszteny-parbeszed-muhely-kereteben

Hírek a lengyel LMBT-keresztény "Békejel" kampányról

Lengyelországban is zajlanak az események. A katolikus egyház kritizálja a miénkhez hasonló, hídépítő projektet... 

A "Békejel" projektet, amelyet több lengyel LMBT szervezet valósít meg, többek között a "Kampány a Homofóbia Ellen" és a "Hit és Szivárvány", támogatja a katolikus média is. A fenti kép a projekt egyik plakátja, amelyről a nemzeti katolikus folyóirat is írt.

A projekt során találkozókat terveznek meleg jogvédők és hívő katolikusok, persze többek között LMBT katolikusok között. Csatlakozott egy katolikus szülőcsoport is: LMBT gyerekek szüleinek csoportja. Ők korábban Ferenc pápához fordultak levélben, hogy szólaljon fel a gyermekeiket érő gyűlölet ellen. 

A lengyel püspöki kar azt állítja, hogy a lengyel egyház nem homofób, ugyanakkor támadja, név szerint felsorolva őket, a kampányt megjelenítő lapokat. Azt mondják, hogy ők elfogadják a melegeket, persze csak akkor, ha nem azok, akik, tehát nem fogadják el a kapcsolataikat. Krisztus tanításaira hivatkoznak -- bár Krisztus egyetlen szóval sem ítélt el egyetlen meleget sem az evangéliumok tanúsága szerint.

Ugyanakkor a lengyel katolikus média pozitívan számol be a kampányról, és azt mondja, az már egy nagy lépés, hogy a püspökök reagálnak rá, beszélnek a témáról: arról, hogy vannak LMBT hívők, és ez vitathatatlan.

 

Három katolikus lap kiadói közös levelet írt arról, hogy őket nem a politizálás szándéka motiválja, semmi ilyen szándékuk nincs, pusztán az a kérdésük, hogy a katolikus papok hogyan fordulnak az LMBT hívő emberek felé. 

A "Hit és Szivárvány" nevű LMBT hívő csoport folytatja munkáját, hogy az LMBT emberek és családjuk ne legyenek marginalizáltak az egyházban és a társadalomban.

Eredeti cikk: New Ways Ministry Blog