LMBTQ-KERESZTÉNY PÁRBESZÉD MŰHELY

Szolidaritás az interszex emberekkel: nem csak november 8-án

2016. november 09. - Parbeszedmuhely

Tegnap, november 8-án volt az interszex szolidaritás világnapja. Azon gondolkodtam, hogy a gyerekek testének műtéti beavatkozásokkal, beleegyezésük nélkül való átszabása, önrendelkezéshez való joguk totális semmibevétele mekkora bűn a teremtett világ rendje ellen...

Sokan talán nem is tudják, mit jelent az interszex kifejezés, amire az LMBTQI „ernyőcsoport” egyik betűje utal: átfogó terminus olyan emberekre, akiknek a nemi jellemzőik kívül esnek a férfiakat és nőket meghatározó kétosztatú rendszeren.

Ez vonaktozhat az elsődleges nemi jellegre: a belső és külső nemi szervekre, szaporítószervekre, hormonszintre és kromoszómákra, vagy a serdülőkorban megjelenő másodlagos nemi jellegre is. (Vagyis testi, biológiai jellemzőkről van szó, nem a nemi identitásról, és nem is az interszex emberek szexuális irányultságáról – ami természetesen sokféle lehet.)

Mivel a világunkat a kétosztatú nemi rendszer határozza meg, az interszex státuszhoz rengeteg stigma, titkolózás és diszkrimináció társul. Az interszexnek született csecsemőket „normalizálni akarják”: gyakran vetik őket alá a nemi szerveiket komoly beavatkozásokkal a normához igazító, az egész további életükre kihatással levő műtéteknek.

Ezekbe természetesen nem tudnak beleegyezni. Ugyanakkor a szüleik sem kapnak megfelelő tájékoztatást. Ráadásul ebben az esetben a szülőknek kell meghozniuk a gyermekük egészségét hosszú távon meghatározó egészségügyi döntéseket, amelyek következtében az interszex embereknek akár egész életükben hormonokat kell szedniük – ahelyett, hogy maguk dönthetnének a saját testükről.

A nyilvánosan üzenő interszex aktivisták célja, hogy elérjék: ne vessenek alá csecsemőket és kisgyermekeket orvosilag nem indokolt műtéteknek, működjenek a stigmatizációt megszüntető tudatosságnövelő programok, és az érintett szülők kapjanak megfelelő segítséget.

2016. október 26-án több ENSZ- és nemzetközi emberi jogi szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy le kell állítani az interszex gyermekek és felnőttek emberi jogait sértő eljárásokat; felszólítják a kormányokat, hogy tiltsák be az érintettek informált beleegyezése nélkül elvégzett, szükségtelen műtéteket és kezeléseket, illetve sterilizációt.

Az interszex gyermekek szüleire gyakran nagy nyomás nehezedik, hogy egyezzenek bele az egészségügyi okokkal nem indokolt műtétekbe és kezelésekbe. Ritkán jutnak megfelelő információhoz az alternatív megoldásokról vagy a szükségtelen orvosi beavatkozások lehetséges negatív következményeiről. Ezeket gyakran semmi más nem indokolja, mint a társadalmi előítéletek, az interszex testhez kapcsolódó stigma, illetve az, hogy a gyermekek nemét mindjárt a születésük után, az anyakönyvezéshez meg kell határozni.

A visszafordíthatatlan kezelések és műtétek számos negatív hatással járhatnak: gyakran okoznak meddőséget, inkontinenciát, vagy a szexuális élet élvezésére való képesség elvesztését. Az interszex emberek sokszor hozzá sem férhetnek egészségügyi irataikhoz vagy eredeti születési anyakönyvi kivonatukhoz.

A szakértők arra szólítják fel az államokat, hogy tartsák tiszteletben az interszex gyermekek és felnőttek autonómiáját, önrendelkezését, valamint jogukat az egészséghez, a testi és lelki integritáshoz, az erőszakmentes élethez. Az interszex gyermekeknek és szüleiknek megfelelő támogatásra és tanácsadásra van szükségük, beleértve a hasonló helyzetben levők támogatását.

Az államok feladata, hogy felhívják a figyelmet az interszex emberek jogaira, hogy védelmet biztosítsanak számukra a hátrányos megkülönböztetés ellen többek között az egészségügy, az oktatás, a munka és a sport területén, illetve a hivatalos iratok kiállításakor is. S foglalkozniuk kell ezeknek az emberijog-sértéseknek az alapvető okaival is: a káros sztereotípiákkal, a stigmatizálással és a patologizálással, és képzéseket nyújtani az egészségügyben és a közigazgatásban dolgozó szakemberek, a törvényhozók, a bírák és minden érintett döntéshozó számára.

Az OII Europe videója: 

Intersex Solidarity Day - 01 from OII Europe on Vimeo.

 

Interszex fiatalok:

 

A bejegyzés trackback címe:

http://parbeszedmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr5911944781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.